15.12.2018.

Božićna priča

Anja se poslije doručka popela na kauč, ugodno smjestila s knjigom na krilu i rekla – ‘Mama čitati ovu, ovu’.

Uzmem u ruke slikovnicu na kojoj piše Božićna priča. I avaj, svjetli zvijezda nad Betlehemom. ‘Anja, mala si još za tu priču. Tu priču moramo pričati s čitavim nizom fusnota, nemamo sad za to vremena. Hajmo radije čitati tvoju omiljenu priču Kako živi Antuntun’. Priču o čovjeku koji NIJE pod utjecajem dogmi te misli svojom glavom pa i po cijenu osamljeništva. Govoreći to napravim kardinalnu grešku, pokušam podmuklim pokretom kojim obično skrivam mobitel kad krišom čitam poruke, skloniti slikovnicu. Anja snimi poznati manevar i fiksira se još više na knjigu kao na najzabranjenije voće. ‘Ovu, ovu, ovu, ovu, ovu, ovu, ovu, ovu, ovu’.

‘Okej, ovu’. Nedosljednost kao kamen temeljac roditeljstva. Mogla bih udžbenik napisati.

‘Dakle, Anja, ova bijela golubica sa svojom bebom golubicom ispričat će nam priču o Isusovom rođenju. Ovo selo na slici zove se Nazaret.’ ‘Nazaze’. U Nazaretu žive Marija i Josip. Ovo ti je Marija. ‘Maija kuha’. ‘Točno. Mariju upoznajemo u kuhinji, gdje mamu vidiš samo kad nam je tata na putu. Neke su se stvari, iako ne sve, promijenile od Marijinog vremena. Ova osoba pored Marije tvrdi da je anđeo Gabrijel. Marija, budući prostodušna žena, ne traži od Gabrijela nikakav oblik identifikacije. Ako se ikad nađeš u sličnoj situaciji, da ti se odjednom na vratima stvori nepoznata osoba, pogotovo ako je u bijeloj halji, moraš tražiti dokumente. Gabriel veli Mariji da će roditi dijete i da će to dijete biti Sin Božji. Ako vjerujemo biblijskoj priči, Marija začne bezgrešno. Marija baš ima peh.

Marija to sve povjeri Josipu. Na ovoj slici Josip zdušno prihvaća Marijinu priču. Zbog narativne ekonomije za dvogodišnjake u ovoj slikovnici nema poglavlja u kojem Gabrijel posjeti Josipa u snu kako bi ga opomenuo da ne ostavlja trudnu Mariju, dakle, Josip nije baš tako dobrodušan kao što se ovdje tvrdi.

Veli Josip, moramo u moj rodni grad Bethlehem. Posjedne Mariju na magarca…’ ‘I-aaa.’ ‘Točno, magarac kaže i-aa i krene u Betlehem. Evo nas u Betlehemu u kojem su svi hoteli puni. Pitaš se da nije neka konferencija u Betlehemu? Nije, nego su se svi Betlehemčani morali vratiti zbog popisa stanovništva. Evo, kaže ovaj bradonja, nema mjesta’. ‘Istej.’ ‘Nije hipster. Nekad su muškarci nosili bradu jer je brijanje bila komplicirana rabota. Bradonja se smilovao trudnoj Mariji i ponudio im da prenoće u štali. Štale, u principu, nisu tako blistave kao na ovoj slici, u štalama kravice i kozice kakaju i nitko im ne čisti guzu kao mama tebi.

E a ovo su ti, Anja, Sveta Tri Kralja. Iz ove knjige također nećemo saznati što oni rade zajedno na ovom prozoru s kojega gledaju ovu blještavu betlehemsku zvijezdu na noćnom nebu.’ ‘Zezda’. ‘Ta im zvijezda najavi Isusovo rođenje i pokaže put ka Betlehemu. U principu, zvijezde na nebu mogu otkriti gdje se na svijetu nalazimo, a manje su pouzdan način predviđanja tko će se roditi. Međutim, nema nikakvih znanstvenih dokaza da se takva zvijezda uopće ikad pojavila na nebu. Ako te netko u životu suoči s argumentom da nema dokaza ni da se zvijezda nije pojavila, uputi ih, molim te, na nebeski čajnik. Nebeski čajnik je smislio jedan pametni filozof.’

‘Tata’. ‘Ne. Tata filozofira. To je drugo. Ovaj čovjek se zove Bertrand Russell. I on kaže da teret tvrdnje filozofskog dokaza uvijek leži na osobi koja tvrdnju iznosi, a ne na onoj koja tvrdnju niječe. Dakle, ako ti kažeš da oko Sunca kruži nebeski čajnik bilo bi apsurdno očekivati da ti svi vjeruju samo zato što ne mogu dokazati da ne kruži. Je l’ to jasno?’ ‘Jesi’.

‘Vratimo se bebi Isusu koji se evo rodio na ovoj slici. Oko njega pastiri, kraljevi, kravice, koze, golubice, Josip i Marija. Simboličko značenje štalice je da se Isus rodio u skromnim uvjetima kakav će mu biti i cijeli život, a po čemu će se razlikovati od svih vođa i kraljeva u povijesti, osim možda Gandija.

A to kako je Mariji bilo rađati u štalici, okruženoj govancima od kravice i kozice, o tome nema slikovnica. Mama bi prilično pop…ludila da su je noć prije poroda stavili u štalicu. Naravno, mama nije kalibar trpnje kao Marija makar se, otkad ima tebe, dosta natrpila, a i za jednu bezbožnicu često zazivala Isusovog tatu. A, na kraju krajeva, ne bi bilo netočno reći da u intimi svoje sekularne duše, i u one dane kad stvari dobro idu, mama ponekad misli da si ti skoro pa jedno malo božansko biće. ‘

 

DRUGI TEKSTOVI

Ozampično lice

Princeze, ponovno

Mačići ( i zašto su opasni )

Autocenzura

Utroba

Nora

Jedan tjedan jednog mjeseca jedne godine u dvadeset prvom stoljeću

Ona postoji

Nije nam čast

Sto stanica

Kamuflirana feminstkinja – dvostruki špijun

Muškarci se boje (II) ili sad se svaka sjetila

Muškarci se boje da ćemo ih ismijati (1.dio)

25.1.1990., 13 sati i 40 minuta

Stoik

Samoizolacija s Anjom (3) – Gledam te!

Samoizolacija s Anjom (2)

Samoizolacija s Anjom (1)

Svijet u kojem živimo

Princ i robinja

Resting Bitch Face

Makedonci

Jednorog

Trudni smo

Božićna priča

#MeToo ili k**** u ruci, golub na grani

Kad će drugo?

Savitin zakon

Prvi snijeg ili kuda idu divlje svinje ovog svijeta

Mizoginija ubija. Doslovno

Curko i dečkica

Tehničke greške ili nije drugo stanje za četvrto desetljeće

Život – u funtama

Strani plaćenici

Kratki pregled klasika s triježnjenjem

Žabe

Kokoši

Operacija Obiteljska ekstaza

Starim

Šta je smiješno, koji *****?

Pepeljugino maslo

Zong, 2015.

Nestala (cura)

Nove žene

Amerika, jet lag i tajna kalifornijske razdraganosti

Savita

Rupe u zakonu – ili Kozjak na engleski

Niqab – tanka linija slobodnog izbora

Kako smo se razišle, Bridget Jones i ja

Čakre i banane

Anonimno pismo žene iz 1911. godine

Zahodski lider

The Blue Boy – o zlostavljanju u odgojnim ustanovama pod okriljem katoličke crkve

U suradnji s prirodom (perfidni imperativ prirodne ljepote)

Lude Marte

Vajazzling ili nije zlato sve što sija

Tako je govorila Virginija Woolf

Dajte savjet ili kako našoj zemlji sačuvati dobar glas

Žene u 21. stoljeću – kako probiti stakleni zid

Predbračni ugovori

Zemlja zdravlja i sigurnosti

Placebo

Bajka domestica

Jaja i rebra

Zašto konačno volim Seks i grad

Vrag ne spava

Sapunice, mobiteli, tabloidi

Urgentnost

Nema zemlje za starce

Memoari

Društvo malih beba

Panika u redovima

Objektivno o ljetovanju

Danas opet nisam spasila Afriku

20 i 30

Smak svijeta

Kako je princ išao u rat

Kako je gospođica Mrgud išla na odmor

Kad uzbuđenje prestaje biti uzbudljivo ili kako je Petar Pan posjedio

Globalna anonimnost

Svi smo isti u istočnoj Europi

Kapitalističko-teororistička konspiracija

Izbor za Miss

Grad s previše pisaca

Moj susjed župnik i Sveta Beata

Priča o Maši

Kako je čovjek sam sebi najveći neprijatelj

Djeca poznatih – prokletstvo ili dar

Cmokni mi ga malo, to rade svi fotomodeli

(C) TENA STIVICIC 2014.
WEBSITE INFO