15.06.2013.

Rupe u zakonu – ili Kozjak na engleski

Stanoviti Mark Lancaster, razotkriven nedavno u tajnoj novinarskoj opreaciji, bio je idejni začetnik, tvorac i vlasnik internet-stranice Sponsor a scholar UK ili Sponzorstva za školarke. U našem jeziku već određenje roda u naslovu pobuđuje stanovitu sumnju, ali ne i u engleskom. Stranica nudi mogućnost zarade fakultetskih školarina svakome, tj. svakoj koja ima ‘open mind’. Što dalje nagovještava u kakvim smo se vodama našli. Ali da ne trčimo pred rudo, nismo tu da sudimo onima koje bi se odlučile, u svako doba, a pogotovo u ovo doba ljute recesije, unovčiti svoj ‘otvoreni um’ u zamjenu za mogućih petnaestak tisuća funti.

Zaiteresirana djevojka prijavi se na stranici. Predstavnik programa zakaže joj sastanak. Prijamni intervju vodit će se u stanu u južnom Londonu u kojem je bazirana ‘fondacija’. Vjerujem drage čitateljice i čitatelji da vi, kao ni ja, ne biste ušli ni u haustor, a nekmoli u stan 12b. Ali čudni su i nekad iznimno uski putevi ljudskog uma. Ima nas koji se javljamo kad nam yahoo kaže da smo osvojili –100000 nečega, a ima , kao što sam davno pisala, i onih koji odgovaraju kenijskom nasljedniku doktoru Wada Dadi koji nam piše da će s nama podijeliti svoje ogromno nasljedstvo kad ga izvuče iz Kenije,a za što mu od nas treba deset tisuća dolara. Dakle, to što su neki ljudi naivni ili glupi često jako iritira, ali ih nužno ne kvalificira za odstrel ili silovanje.

I djevojka, pristigla iz engleskog ekvivalenta unutrašnjosti u nepoznat kraj Londona, stigne u stan. Tu joj predstavnik fondacije, Mark glavom i bradom, ‘one-man-band’ podrobnije objasni sustav. Postoje muškarci, svojevrsni mecene, koji bi za druženje s djevojkama otvorenog uma bili spremni platiti svote novca u visini školarina. No, da bi se rečena djevojka kvalificirala za takvo druženje mora proći prijamni ispit u spomenutom stanu.

Teoretski dio pristupnog ispita odvija se na sofi, na pristojnom odstojanju, na kojoj Mark Lancaster sjedi s formularima i onim tvrdim podmetačem za formulare koji daje mali ali ključni dašak autoriteta. Tu on svašta pita djevojku i sve to, ne budi lijen, upisuje u formular. Objasni joj zatim da se druženja s mecenom događaju između jednom i četiri puta na semestar. Taj arbitrarni broj četiri, to vam je kao onih 78 posto žena koje se slažu da su bore nestale. Dobro zvuči konkretan broj, a još da nije okrugao, kao da tu stvarno postoji neka vrsta formalne podloge. Točan sadržaj druženja prepušten je diskreciji kandidatkinje i gospodina. Ali, što je kandidatkinja fleksibilnija to je veća mogućnost novčane naknade. Naravno, jasno je da ne vrijedi jednako nekakvo skromno druženje s pusom na kraju ili možda nekim lakim petingom preko hlača kao maštovitije druženje otvorenih umova, ali u ovoj je fazi ključno da se kandidatkinja unaprijed izjasni dokle je spremna ići kako bi ju se sparilo s adekvatnim sponzorom. Da se razumijemo, ima redova između kojih se iz aviona vidi šta piše i cure su, pretpostavljam, spremne na trampu. Ne znam točno, ali isto pretpostavljam, da u tom trenutku Mark u formular upisuje nešto poput ‘maksimalna fleksibilnost’. I osmjehuje se nervoznoj aplikantici jer, zasad, njena prijava stvarno obećava. ‘I sad nam još ostaje praktični dio ispita’.

Ako ste mislili da ju sad čeka sastav na temu ‘Moj životni cilj’, prevarili ste se. Čeka ju školska uniforma u kupaonici u koju se treba preodjenuti i pokazati starom Marku fleksibilnost na djelu. Da ne bi poslije, kad se nađe sa sponzorom, bilo ‘što rekoh, porekoh’.

Jedna od kasnije anonimno intervjuiranih cura objašnjava ( poput one curice na Kozjaku prije desetak godina) da nije znala što da radi, nije mislila da će seks biti dio intervjua, ali ako on kaže da je, možda je to stvarno normalno… što ako sad odbije i upropasti šansu… a blizu je, s tom svojom obećavajućom prijavom da zaradi školarinu… Osim toga, što ako odbije, a on postane nasilan, ako pobjegne, kamo da ide, u nepoznatom je gradu, noć je, sama je…’ Dok stoji u maloj kupaonici s tom uniformom u rukama niže u glavi argumente koji je paraliziraju, Mark dolazi u kupaonicu, počinje je skidati, i onda je već usred seksualnog čina, kojega bih ja, pedant, nazvala silovanjem – i onda je sve gotovo i Mark joj kaže da je bila super i da će se javiti za koji dan.

Za nekoliko dana ona doista dobiva email od Marka koji joj sa žaljenjem javlja da se ovaj put nije uspješno kvalificirala, ali da propozicije ne sprečavaju da se prijavi ponovno sljedeći semestar.

O, da dragi moji, ako niste još shvatili, ne postoje u ovom slučaju nikakvi mecene ni sponzori i, koliko znamo, nijedna se cura nije uspješno kvalificirala. Samo je stari Mark uspješno silovao nepoznat broj žena koje ga nikad nisu prijavile. Jer, naime, treba otići na policiju i ispričati tu priču u kojoj je žrtva od prvog trenutka kurva, a tijekom priče postaje još i glupa kurva.

Marka su provalile novine. Jedna je novinarka ovo što vam pričam snimila kamerom i objavila, nakon čega je stranica nestala iz upotrebe, a Mark, inače obiteljski čovjek, nije htio komentirati.

Što se zakonskih odredaba tiče, Mark je pronašao neku rupu u kriminalizaciji internetskih aktivnosti tako da mu nitko ne može ništa ako žrtve same ne podignu tužbu. Drugim riječima ‘ha ha ha’.

DRUGI TEKSTOVI

Ozampično lice

Princeze, ponovno

Mačići ( i zašto su opasni )

Autocenzura

Utroba

Nora

Jedan tjedan jednog mjeseca jedne godine u dvadeset prvom stoljeću

Ona postoji

Nije nam čast

Sto stanica

Kamuflirana feminstkinja – dvostruki špijun

Muškarci se boje (II) ili sad se svaka sjetila

Muškarci se boje da ćemo ih ismijati (1.dio)

25.1.1990., 13 sati i 40 minuta

Stoik

Samoizolacija s Anjom (3) – Gledam te!

Samoizolacija s Anjom (2)

Samoizolacija s Anjom (1)

Svijet u kojem živimo

Princ i robinja

Resting Bitch Face

Makedonci

Jednorog

Trudni smo

Božićna priča

#MeToo ili k**** u ruci, golub na grani

Kad će drugo?

Savitin zakon

Prvi snijeg ili kuda idu divlje svinje ovog svijeta

Mizoginija ubija. Doslovno

Curko i dečkica

Tehničke greške ili nije drugo stanje za četvrto desetljeće

Život – u funtama

Strani plaćenici

Kratki pregled klasika s triježnjenjem

Žabe

Kokoši

Operacija Obiteljska ekstaza

Starim

Šta je smiješno, koji *****?

Pepeljugino maslo

Zong, 2015.

Nestala (cura)

Nove žene

Amerika, jet lag i tajna kalifornijske razdraganosti

Savita

Rupe u zakonu – ili Kozjak na engleski

Niqab – tanka linija slobodnog izbora

Kako smo se razišle, Bridget Jones i ja

Čakre i banane

Anonimno pismo žene iz 1911. godine

Zahodski lider

The Blue Boy – o zlostavljanju u odgojnim ustanovama pod okriljem katoličke crkve

U suradnji s prirodom (perfidni imperativ prirodne ljepote)

Lude Marte

Vajazzling ili nije zlato sve što sija

Tako je govorila Virginija Woolf

Dajte savjet ili kako našoj zemlji sačuvati dobar glas

Žene u 21. stoljeću – kako probiti stakleni zid

Predbračni ugovori

Zemlja zdravlja i sigurnosti

Placebo

Bajka domestica

Jaja i rebra

Zašto konačno volim Seks i grad

Vrag ne spava

Sapunice, mobiteli, tabloidi

Urgentnost

Nema zemlje za starce

Memoari

Društvo malih beba

Panika u redovima

Objektivno o ljetovanju

Danas opet nisam spasila Afriku

20 i 30

Smak svijeta

Kako je princ išao u rat

Kako je gospođica Mrgud išla na odmor

Kad uzbuđenje prestaje biti uzbudljivo ili kako je Petar Pan posjedio

Globalna anonimnost

Svi smo isti u istočnoj Europi

Kapitalističko-teororistička konspiracija

Izbor za Miss

Grad s previše pisaca

Moj susjed župnik i Sveta Beata

Priča o Maši

Kako je čovjek sam sebi najveći neprijatelj

Djeca poznatih – prokletstvo ili dar

Cmokni mi ga malo, to rade svi fotomodeli

(C) TENA STIVICIC 2014.
WEBSITE INFO