10.09.2011.

Vajazzling ili nije zlato sve što sija

Svaki put kad se zateknem raširenih nogu na stolu za depilaciju u kozmetičkom salonu, neizostavno se pitam: Gdje li mi se pamet zagubila?

A dotle me depilatorkinja pita, dok mi tapka po koži koju je upravo traumirala, imam li neke uzbudljive planove za vikend.

Mislite možda da me to pita upravo zato što ležim tako rasprostrta na stolu s krpama vrućeg voska na najintimnijim dijelovima. Ne, pita me jer su je u školi za depilaciju učili komunikativnosti i prijaznosti. Kako probiti led u ovoj zapravo krajnje neprirodnoj situaciji? Pitanje o planovima za vikend uvijek pali. Ne zna ona da ja najviše volim tišinu.

Doduše, engleski jezik nema deminutive pa me barem ne izluđuje vesticom, kremicom, boricom, dlačicom, rukicom, itd., kao u Zagrebu.

A ja nemam živaca da joj objašnjavam raster svog života pa kažem da nemam i da ću se odmarati.

Naime, to što ležim kod nje u toj ranjivoj pozi nije uopće signal da imam osobito uzbudljive planove za vikend.

To je samo signal da mi je mozak ispran, da se moje samopouzdanje koje me uglavnom vrlo solidno služi, ne proteže na dlake na tijelu, da nisam imuna na teror industrije koja stalno podiže već ionako sulude standarde prihvatljivoga ženskog tijela, da ne uspijevam napredovati onoliko koliko mi mozak stalno nalaže i da još uvijek svoju ‘bikini zonu’ nisam prihvatila u njenom prirodnom obliku.

Ali, radim na tome. Svaki put kad zakazujem termin gospodična na recepciji mehanički me pita hoću li brazilsku depilaciju? Kad kažem ne, ona se odmah ispravi, holivudsku?, pita. Ja kažem ne. Normalnu.

Ona me pogleda kao da sam nekakav eksces. A ja odolijevam. Iz dva razloga. Prvi i osnovni je bol. I misao za koju znam da je banalna, ali ne mogu si pomoći, zašto se muškarci depiliraju samo zbog drugih muškaraca, a zbog nas se samo, eventualno, ponekad, rijetko, poglade žiletom.

Drugo, koliko god muškom egu godila curicizacija žena, mene vrijeđa ideja da bi moje međunožje bilo to privlačnije što više nalikuje dječjem i ne mogu u tome sudjelovati.

A na trećem mjestu, za one koje ideologija manje zanima, je estetika.

Odraslo međunožje potpunom, holivudskom depilacijom često postane nalik sirovim pilećim prsima s kožicom. Dakle, vizualni efekt je upitan.

Ležim tako i odolijevam Hollywoodu, mislim neke pametne misli o bezizlaznoj zamci u koju nas je ulovila kozmetička industrija i plastifikaciji ženskog tijela

(i muškog, ali u neusporedivo manjoj mjeri, i ne na Balkanu. Za balkanske muškarce još uvijek ne postoji ni imperativ čistoće kao preduvjet za seksepil, a kamoli neki drastičniji zahvati poput slaganja boja ili, ne daj Bože, dizanja utega) kad mi pogled padne na listove s uzorcima od swarowski kristala poput onih s umjetnim tetovažama. Što je sad ovo?, pitam gospođicu. To? To je za vajazzling, kaže ona ponosno. U zadnje vrijeme je jako popularno.

Vaj kao veđ od veđajna, a jazzling od bedazzling, ukrašavanje šljokicama. Ono što se nekad prodavalo na televiziji u obliku pištolja za aplikaciju šljokica i što je bacalo u ekstazu plavokose američke hostese, to je sad evoluiralo. Sad se stavlja na tzv. Venerin brežuljak.

Za vagine koje uvijek žele iznenaditi. Dakle, kad ste svoje genitalno područje kompletno ogolili (jer šljokice i dlake ne idu zajedno), onda vam ga kozmetičarka (koju u Americi zovu therapist, terapeutkinja ??!!) ukrasi privlačnim ženstvenim šarama u obliku leptira, srca ili delfina, a za one doista samosvjesne i provokativne može se ispisati i kraća rečenica, nešto poput ‘Spremna sam!’

Sve je to upakirano u sumnjivi celofan ženske snage, seksualne moći i samopouzdanja. Još jedna stvar koja nam može pomoći da se osjećamo više seksi i da u svom seksualnom životu što potpunije uživamo. Jer to je, naime, bez kompleksne pripreme, nemoguća misija. Da vam slučajno ne padne na pamet upustiti se u seksualnu igru spontano, a da niste provjerili što je naraslo, procurilo, provirilo i je li sve ostrugano, očerupano, dezinficirano i naparfimirano.

A ako ste zaista ozbiljno posvećeni samopouzdanju i seksualnom užitku, tu je i estetska kirurgija. Labioplastika, korektivni kirurški zahvat smanjivanja i poljepšavanja vaginalnih usana već je nekoliko godina vrlo popularan i u porastu.

Depilatorkinja mi kaže da je vajazzling posebno popularan među tinejđerkama. One su danas, kaže, mnogo slobodnije i sklone eksperimentiranju. Ma nemojte, kažem. A jesu li tinejđeri danas jednako neskloni higijeni? Možda bi trebalo napraviti Swarowki V-efekt. Na lijepom, čistom, golom, napirlitanom međunožju ispisati kristalićima nježnu poruku: ‘Operi zube’.

DRUGI TEKSTOVI

Ozampično lice

Princeze, ponovno

Mačići ( i zašto su opasni )

Autocenzura

Utroba

Nora

Jedan tjedan jednog mjeseca jedne godine u dvadeset prvom stoljeću

Ona postoji

Nije nam čast

Sto stanica

Kamuflirana feminstkinja – dvostruki špijun

Muškarci se boje (II) ili sad se svaka sjetila

Muškarci se boje da ćemo ih ismijati (1.dio)

25.1.1990., 13 sati i 40 minuta

Stoik

Samoizolacija s Anjom (3) – Gledam te!

Samoizolacija s Anjom (2)

Samoizolacija s Anjom (1)

Svijet u kojem živimo

Princ i robinja

Resting Bitch Face

Makedonci

Jednorog

Trudni smo

Božićna priča

#MeToo ili k**** u ruci, golub na grani

Kad će drugo?

Savitin zakon

Prvi snijeg ili kuda idu divlje svinje ovog svijeta

Mizoginija ubija. Doslovno

Curko i dečkica

Tehničke greške ili nije drugo stanje za četvrto desetljeće

Život – u funtama

Strani plaćenici

Kratki pregled klasika s triježnjenjem

Žabe

Kokoši

Operacija Obiteljska ekstaza

Starim

Šta je smiješno, koji *****?

Pepeljugino maslo

Zong, 2015.

Nestala (cura)

Nove žene

Amerika, jet lag i tajna kalifornijske razdraganosti

Savita

Rupe u zakonu – ili Kozjak na engleski

Niqab – tanka linija slobodnog izbora

Kako smo se razišle, Bridget Jones i ja

Čakre i banane

Anonimno pismo žene iz 1911. godine

Zahodski lider

The Blue Boy – o zlostavljanju u odgojnim ustanovama pod okriljem katoličke crkve

U suradnji s prirodom (perfidni imperativ prirodne ljepote)

Lude Marte

Vajazzling ili nije zlato sve što sija

Tako je govorila Virginija Woolf

Dajte savjet ili kako našoj zemlji sačuvati dobar glas

Žene u 21. stoljeću – kako probiti stakleni zid

Predbračni ugovori

Zemlja zdravlja i sigurnosti

Placebo

Bajka domestica

Jaja i rebra

Zašto konačno volim Seks i grad

Vrag ne spava

Sapunice, mobiteli, tabloidi

Urgentnost

Nema zemlje za starce

Memoari

Društvo malih beba

Panika u redovima

Objektivno o ljetovanju

Danas opet nisam spasila Afriku

20 i 30

Smak svijeta

Kako je princ išao u rat

Kako je gospođica Mrgud išla na odmor

Kad uzbuđenje prestaje biti uzbudljivo ili kako je Petar Pan posjedio

Globalna anonimnost

Svi smo isti u istočnoj Europi

Kapitalističko-teororistička konspiracija

Izbor za Miss

Grad s previše pisaca

Moj susjed župnik i Sveta Beata

Priča o Maši

Kako je čovjek sam sebi najveći neprijatelj

Djeca poznatih – prokletstvo ili dar

Cmokni mi ga malo, to rade svi fotomodeli

(C) TENA STIVICIC 2014.
WEBSITE INFO